Bug#902997: pulseaudio: every other time sound card does not get loaded

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#902997: pulseaudio: every other time sound card does not get loaded

Matsievskiy S.V.
Package: pulseaudio
Version: 11.1-5
Severity: normal

Dear Maintainer,

Every other time (sometimes every third time) after shutdown or reboot my PCIe
sound card does not get loaded.
This began to happen about a week ago. When it happens, kernel modules
snd_virtuoso, snd_oxygen_lib and snd are loaded; sound card is listed in
alsamixer, but itpavucontrol configuration tab does not have the card in it.
After the reboot it appears again.
Additional information about the card is in the attached text file.



-- Package-specific info:
File '/etc/default/pulseaudio' does not exist


-- System Information:
Debian Release: buster/sid
  APT prefers testing-debug
  APT policy: (500, 'testing-debug'), (500, 'stable-updates'), (500, 'testing'), (500, 'stable')
Architecture: amd64 (x86_64)

Kernel: Linux 4.16.0-2-amd64 (SMP w/8 CPU cores)
Locale: LANG=en_GB.utf8, LC_CTYPE=en_GB.utf8 (charmap=UTF-8), LANGUAGE=en_GB.utf8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash
Init: systemd (via /run/systemd/system)
LSM: AppArmor: enabled

Versions of packages pulseaudio depends on:
ii  adduser                      3.117
ii  libasound2                   1.1.6-1
ii  libasound2-plugins           1.1.6-1
ii  libc6                        2.27-3
ii  libcap2                      1:2.25-1.2
ii  libdbus-1-3                  1.12.8-3
ii  libgcc1                      1:8.1.0-9
ii  libice6                      2:1.0.9-2
ii  libltdl7                     2.4.6-2.1
ii  liborc-0.4-0                 1:0.4.28-2
ii  libpulse0                    11.1-5
ii  libsm6                       2:1.2.2-1+b3
ii  libsndfile1                  1.0.28-4
ii  libsoxr0                     0.1.2-3
ii  libspeexdsp1                 1.2~rc1.2-1+b2
ii  libstdc++6                   8.1.0-9
ii  libsystemd0                  238-5
ii  libtdb1                      1.3.15-4
ii  libudev1                     238-5
ii  libwebrtc-audio-processing1  0.3-1
ii  libx11-6                     2:1.6.5-1
ii  libx11-xcb1                  2:1.6.5-1
ii  libxcb1                      1.13-1
ii  libxtst6                     2:1.2.3-1
ii  lsb-base                     9.20170808
ii  pulseaudio-utils             11.1-5

Versions of packages pulseaudio recommends:
ii  dbus-user-session  1.12.8-3
ii  libpam-systemd     238-5
ii  rtkit              0.11-6

Versions of packages pulseaudio suggests:
pn  paman        <none>
pn  paprefs      <none>
ii  pavucontrol  3.0-4
pn  pavumeter    <none>
ii  udev         238-5

-- no debconf information

client.conf (1K) Download Attachment
daemon.conf (2K) Download Attachment
default.pa (4K) Download Attachment
system.pa (2K) Download Attachment
bug-pulseaudio-aplay_-L.y07HJH (7K) Download Attachment
bug-pulseaudio-pactl_list.Zc2eqH (25K) Download Attachment
bug-pulseaudio-pactl_info.sOPQHP (421 bytes) Download Attachment
lspci (725 bytes) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#902997: pulseaudio: every other time sound card does not get loaded

Felipe Sateler-2


On Wed, Jul 4, 2018 at 2:30 PM Matsievskiy S.V. <[hidden email]> wrote:
Package: pulseaudio
Version: 11.1-5
Severity: normal

Dear Maintainer,

Every other time (sometimes every third time) after shutdown or reboot my PCIe
sound card does not get loaded.
This began to happen about a week ago. When it happens, kernel modules
snd_virtuoso, snd_oxygen_lib and snd are loaded; sound card is listed in
alsamixer, but itpavucontrol configuration tab does not have the card in it.
After the reboot it appears again.
Additional information about the card is in the attached text file.

Is someone holding open the card when the problem occurs? running `lsof /dev/snd/*` as root should tell you if there are processes holding the device open.
 
--

Saludos,
Felipe Sateler
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#902997: pulseaudio: every other time sound card does not get loaded

Matsievskiy S.V.
No, nobody is holding it. But I've found a clue. Sometimes PCI and
build-in cards get assigned different names upon boot. When PCI card
works, its associated file is /dev/controlC3. When it doesn't work, its
file is /dev/controlC0.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#902997: pulseaudio: every other time sound card does not get loaded

Matsievskiy S.V.
Problem still presisit. pulseaudio version 12.2.