Bug#915273: mumble: sound glitches when starting mumble

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#915273: mumble: sound glitches when starting mumble

at46
Package: mumble
Version: 1.2.19-2+b1
Severity: normal

Dear Maintainer,

whenever I start mumble for the first time after a boot I've sound glitches which I can only resolve by restarting pulseaudio. I would appreciate any help to find out what causes this or what I can do to fix this. I've no problems with other software. Teamspeak for example doesn't cause this bug.

Axel

-- System Information:
Debian Release: buster/sid
  APT prefers testing
  APT policy: (990, 'testing'), (500, 'unstable'), (1, 'experimental')
Architecture: amd64 (x86_64)
Foreign Architectures: i386

Kernel: Linux 4.18.0-3-amd64 (SMP w/12 CPU cores)
Locale: LANG=de_DE.utf8, LC_CTYPE=de_DE.utf8 (charmap=UTF-8), LANGUAGE=de_DE.utf8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash
Init: systemd (via /run/systemd/system)
LSM: AppArmor: enabled

Versions of packages mumble depends on:
ii  libasound2                 1.1.7-1+b1
ii  libavahi-client3           0.7-4+b1
ii  libavahi-common3           0.7-4+b1
ii  libavahi-compat-libdnssd1  0.7-4+b1
ii  libc6                      2.27-8
ii  libg15daemon-client1       1.9.5.3-8.3+b1
ii  libgcc1                    1:8.2.0-9
ii  libopus0                   1.3~beta+20180518-1
ii  libprotobuf17              3.6.1.1-1
ii  libpulse0                  12.2-2
ii  libqt4-dbus                4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqt4-network             4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqt4-sql                 4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqt4-sql-sqlite          4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqt4-svg                 4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqt4-xml                 4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqtcore4                 4:4.8.7+dfsg-17
ii  libqtgui4                  4:4.8.7+dfsg-17
ii  libsndfile1                1.0.28-4
ii  libspeechd2                0.8.8-7
ii  libspeex1                  1.2~rc1.2-1+b2
ii  libspeexdsp1               1.2~rc1.2-1+b2
ii  libssl1.1                  1.1.1a-1
ii  libstdc++6                 8.2.0-9
ii  libx11-6                   2:1.6.7-1
ii  libxi6                     2:1.7.9-1
ii  lsb-release                9.20170808

mumble recommends no packages.

Versions of packages mumble suggests:
pn  mumble-server      <none>
ii  speech-dispatcher  0.8.8-7

-- no debconf information

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#915273: mumble: sound glitches when starting mumble

Chris Knadle
Axel R.:
> Package: mumble
> Version: 1.2.19-2+b1
> Severity: normal
>
> Dear Maintainer,
>
> whenever I start mumble for the first time after a boot I've sound glitches which I can only resolve by restarting pulseaudio. I would appreciate any help to find out what causes this or what I can do to fix this. I've no problems with other software. Teamspeak for example doesn't cause this bug.
>
> Axel

The #mumble IRC channel on irc.freenode.net would be a good place to ask about
this -- there are users there familiar with PulseAudio issues that regularly
help with them.  I think I may have heard about this specific problem before in
the IRC channel, though not positive.  I have not seen this issue myself on
Stretch or Sid.

I also have not had issues with PulseAudio in general, and unfortunately I have
not delved into PA enough to be able to troubleshoot audio issues with it at
present.  I see you have AppArmor enabled (which is cool to see); check the
AppArmor audit daemon log to see if there are any blocked actions that might be
related to Mumble and/or PulseAudio.

Another option worth trying is the Mumble 1.3 package in Debian Experimental,
since you've already got that repo enabled, to see if Mumble 1.3 fixes this bug.
 I'm also mentioning this because Mumble 1.2 is dependent on Qt 4, and Qt 4 is
due to be removed before the release of Buster -- so Mumble 1.2 is close to
being removed.  Mumble 1.3 doesn't have a stable release so I can't upload it to
Sid, and upstream development of Mumble 1.3 has come to a near standstill.  I'll
maintain a snapshot in Experimental until there's a stable release to upload.
If the Mumble 1.3 snapshot in Experimental fixes this, let me know.

Thanks.
   -- Chris

--
Chris Knadle
[hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#915273: mumble: sound glitches when starting mumble

Axel Regnat
In reply to this post by at46
Not sure what you mean with "AppArmor audit daemon log" but I couldn't
find anything from apparmor in kern.log or sys.log when starting mumble.
I also updated to 1.3 like you suggested and the problem seems to be
fixed. Thanks for your help.

Axel

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug#915273: mumble: sound glitches when starting mumble

Chris Knadle
Axel Regnat:
> Not sure what you mean with "AppArmor audit daemon log" but I couldn't find
> anything from apparmor in kern.log or sys.log when starting mumble. I also
> updated to 1.3 like you suggested and the problem seems to be fixed. Thanks for
> your help.
>
> Axel

You're very welcome.  :)  I'm glad Mumble 1.3 fixes this.

Re: AppArmor audit daemon:
When using AppArmor it's beneficial to get reports of when certain actions are
blocked, such as using apparmor-notify, and I believe another way is to use
auditd to log these events.  As long as you have some way of knowing when
AppArmor blocks an action, that's all I was looking for, so that you could debug
if that was the reason for the issue.

And thanks for marking and closing the bug.  :)

   -- Chris

--
Chris Knadle
[hidden email]